Home
Nieuws
Meer over dit project
Reisverslag

Partners
Media

Links
Contact

Meer over dit project

Op deze pagina kunt u meer te weten komen over:

Achtergrond

[Stichting Karibu]
Stichting Karibu zet zich al geruime tijd in voor minder bedeelden in Afrika. Op het moment is deze stichting bezig met het realiseren van een vakschool voor straatkinderen nabij de hoofdstad van Rwanda, Kigali. De opleidingen die verzorgd gaan worden zijn lassen, timmeren en metselen.
Kaart van Rwanda
Kaart van Rwanda

De stichting Karibu tracht met dit initiatief onderwijs voor deze straatkinderen bereikbaar te maken. Uiteindelijk is educatie een goede stap voor mogelijkheden op een betere toekomst.

[Vormgeving]
Naast de praktijk lokalen die nodig zijn om de leerlingen te scholen in deze drie beroepsopleidingen, komen er ook theorielokalen voor de leerlingen. Wellicht worden deze in de toekomst gebruikt om een uitgebreider programma aan te bieden. Een van deze theorielokalen krijgt een bijzonder doel.

[Project]
Tegenwoordig wordt het gebruik van ICT in de ontwikkelde delen van de wereld als vanzelfsprekend beschouwd. Leerlingen hier maken gebruik van allerlei vormen van ICT ter ondersteuning van hun studie. Waarom zou dat in Rwanda dan niet ook kunnen?
Carel Vaneker (onder andere verbonden aan stichting ELAN; faculteit gedragswetenschappen aan de universiteit Twente) zag hier een mooi project in. Tesamen met Nico van Diepen (onder andere docent bij de faculteit elektrotechniek, wiskunde en informatica aan de universiteit Twente) hebben zij vorm gegeven aan het project zoals dat nu bestaat. Hun doel was om een tweetal studenten een unieke leermogelijkheid aan te bieden, maar om ook de stichting Karibu te steunen in hun fantastische werk. Twee studenten, van de opleidingen Technische Informatica en Lerarenopleidingen Informatica, werden benaderd voor dit project.


Inhoud

[Mission statement]
Eťn van de betreffende theorielokalen in de vakschool dient te worden ingericht als ICT lokaal. Hiermee krijgen de leerlingen van deze school toegang tot nieuwe technologieŽn en communicatiemogelijkheden.

[Traject]
Het project start met onderzoek naar:
  • Vereisten van de werksystemen. Met vereisten van de werksystemen worden zowel soft- als hardware specificaties bedoeld. Er moet rekening worden gehouden met gebruikersvriendelijkheid qua gebruik en onderhoud.
  • Bouwtechnische inrichtingsaspecten. In een land als Rwanda is het klimaat nogal wisselend. Droge, stoffige en warme tijden wisselen af met de regentijd. De systemen en randaparatuur moet hiertegen beschermd worden.
  • Ergonomische aspecten. De fysieke eigenschappen van de verschillende ethnische groeperingen lopen nogal uiteen. Het is een uitdaging om deze mensen allemaal verantwoord gebruik te laten maken van de systemen.
  • Onderwijs op locatie. De leerlingen van de vakschool zullen in het onderwijs de ICT voorzieningen gaan gebruiken onder leiding van hun docenten. Deze docenten zijn in mindere mate bekend met de huidige technologie en zullen hierin bijgeschoold worden.
De volgende stap zal het implementeren van alle randvoorwaarden zijn die voortkomen uit de onderzoeken. Dit betekent concreet het aanschaffen en installeren van de systemen in kwestie, gevolgd door het uitvoerig testen. Er zal een lesplan worden opgesteld waarmee de locale docenten zelfstandig alle middelen kunnen onderhouden.
De laatste inhoudelijke fase van dit project zal bestaan uit het op locatie installeren van alle materialen. Tevens zal op dat moment alle kennis worden overgedragen aan de docenten ter plaatse.


Hoe kunt u helpen?

Op dit moment is het project reeds opgestart en staan er al computers in het lokaal in Rwanda. Maar om de continuiteit van het project te kunnen garanderen is er geld nodig. Dit is onder andere nodig voor de kosten van het internet en eventuele nazendingen. Mocht u een financiele bijdrage willen leveren aan ons project, is dat ook mogelijk. Het bankrekeningnummer vind u hier.

Partners:
Qlict
ComputerSOS
ComputerSOS
XtrActive
DeTi
Een project van:
De Universiteit Twente
Faculteit ELAN
Stichting Karibu