Home
Nieuws
Meer over dit project
Reisverslag

Partners
Media

Links
Contact

UT-studenten richten in Ruanda computerlokaal in

ENSCHEDE - Het is een leerproject. Maar wel een met enorme betekenis voor jongeren in een eerder zwaargetroffen land: Ruanda. Tien jaar geleden het toneel van een ongekende slachting. Het land is in wederopbouw. Femke van Geel en Irma Veldman vinden het ‘supergaaf’ een steentje te kunnen bijdragen.


(foto FRANS NIKKELS)

De twee zijn UT-studenten met kennis van zowel onderwijs als informatica. Dat maakte hen heel geschikt voor het leerproject dat UT-docent Carel Vaneker opperde.

In Kigali, de hoofdstad van het Afrikaanse land, bouwt een groep katholieke broeders uit de plaatselijke gemeenschap aan een school, daarbij gesteund door de bekende Twentse zussen Tieberink. Ook de leerlingen zelf steken de handen uit de mouwen om de nieuwbouw voor elkaar te krijgen. Het gaat om vakopleidingen voor straatjongens.

De stichting Karibu van de Twentse zussen, die zich al jaren bezig houdt met het bouwen van opvanghuizen voor wees- en straatkinderen in het zwaargetroffen land, is initiatiefnemer van het project. De hulp van de twee UT-studenten is zeer welkom.

Ruanda heeft een zeer donkere periode achter de rug, ontdekten Femke en Irma pas echt goed toen ze zich voor dit project in het land verdiepten. ‘Mensen zijn alles kwijtgeraakt wat hen lief is.’ Tien jaar geleden, ten tijde van de slachtingen onder de Tutsi’s en Hutu’s die aan een miljoen inwoners het leven kostte, waren de twee nog pubers. Nu zijn de verhalen een extra motivatie zich in te zetten voor het land. ‘Voor de jongeren is deze hulp een teken dat ze meetellen. Ze kunnen dit echt gebruiken.’

Voor Femke en Irma betekent het leerproject op dit moment het bedenken van oplossingen voor soms heel verrassende problemen. ‘De Tutsi’s zijn zo’n beetje het langste volk van de wereld, zo rond de twee meter. Die moeten dadelijk in een computerlokaal met het kortste volk, pygmeeën, die tussen de 1,20 en 1,50 meter zijn. Probeer daar maar eens een ergonomische werkplek voor te bedenken’, roept Femke. Dat is gelukt, meldt ze aansluitend. ‘Houten voetsteunen.’ Die kunnen de jongens zelf timmeren.

Een andere bijzonderheid is het alom aanwezige stof. ‘Lokalen hebben vaak geen ramen. Daar moet je bij de keuze van apparatuur wel rekening mee houden.’

In mei 2006 reizen de twee studenten daadwerkelijk naar het land. In twee weken tijd gaan ze daar een computerlokaal inrichten, met alle techniek die daarbij komt kijken, en worden de docenten - de broeders - wegwijs gemaakt.

Femke en Irma kunnen steun voor het project in de vorm van materiaal of geld goed gebruiiken. Meer informatie op hun website: http://www.vrijprojectrwanda.nl


Bron: De Twentsche Courant/Tubantia, 1 november 2005

Partners:
Qlict
ComputerSOS
ComputerSOS
XtrActive
DeTi
Een project van:
De Universiteit Twente
Faculteit ELAN
Stichting Karibu